Uncategorized

World building 102

Vi har talt om slægtskab. Lad os nu tale om noget helt andet: Økonomi!

Yay!

Okay, så det lyder måske pænt kedeligt at skulle sidde og tænke på økonomien i dit fantasyunivers eller science fiction-univers. Du ved da ikke noget om banker og handel! Eller måske gør du, og du har allerede regnet det økonomiske system i dit univers ud. I så fald: Godt for dig!

Nå, men når jeg taler om økonomi her, mener jeg egentlig ikke, at du skal fokusere på banksystemer og budgetter. I stedet skal du se lidt bredere på dit univers: Hvordan overlever folk der? Hvilke erhverv eksisterer? Hvordan brødføder folk sig selv?

Disse overvejelser har en effekt på, hvordan samfundet fungerer, og hvor stort det er. Om du har at gøre med en lille stamme, der stadigvæk lever af jagt og har en nomadisk tilværelse, eller om du har at gøre med et storbymiljø, hvor de fleste arbejder med mere specialiserede erhverv og kun en lille procentdel af befolkningen står for at producere fødevarer.

Handel

Det bliver også relevant for handlen både indlands og udenlands. Hvis du har et land, som du er ved at opbygge, vil forskellige områder eller byer ofte have forskellige miljøer. Nogle byer ligger måske ud til havet eller ved store veje og bliver knudepunkter for handel, hvilket betyder at de vokser sig meget større end mere isolerede byer i udkanterne af landet.

Geografien

Ikke alle lande har de samme ressourcer. Derfor er det naturligt, at lande eksportere og importere forskellige varer, og et land holder dermed sin økonomi kørende på forskellige måder. Hvis du har to lande, sælger det ene måske store mængder af fisk og korn, fordi de har et meget mildt landskab, hvor det er let at skaffe mad, imens det andet land måske er rigere i mineraler og metaller og derfor sælger ædelsten eller jern.

Geografien kan også blive årsag til krige. Frodigt land eller mineralrigt land kan skabe konflikter. Det er for eksempel en del af grunden til Danmarks mange krige i Skandinavien. Vi har super god landbrugsjord, men til gengæld nærmest ingen af de naturlige ressourcer som findes i Norge og Sveriges bjergrige regioner. De har adgang til materialer, som vi ikke har, og som vi derfor forsøgte at få fat i gennem krige (Og så er det jo generelt fedt at få et større land. Jo større man er, jo bedre).

Møntfod

Endelig skal du overveje, hvilken valuta der eksisterer i dit univers. Har alle lande den samme valuta eller har de hver især deres eget system? Sidstnævnte vil gøre tingene mere komplicerede, men til gengæld også være en bedre refleksion af vores egen verden.

Ser vi på vores danske valuta, kræver det for eksempel to 50 ører for at have en 1 krone. Den slags skal du holde i tankerne, når laver din egen møntfod. Hver mønt er en del af et valutasystem og har en bestemt værdi i det system. Det vil derfor tage X antal af en bestemt slags mønt for at have hvad der svarer til Y mønt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *